Capitalurile proprii și bonificații fiscale pentru firmele cuminți

Pandemia ne-a scos în evidență o mulțime de disfuncționalități ale instituțiilor publice, ale “sistemului” în care colcăim zi de zi, ale sănătății, învățământului și ale birocrației adusă la rang de artă. Pe lângă toate astea, măsurile economice luate pentru mediul privat au rămas utopice în unele situații, iar antreprenorii nu au putut să le implementeze sau să aplice pentru ele. Exemplul cel mai elocvent este IMM Invest, unde ne-am înghesuit la lansare ca la sfintele moaște, de-a crăpat platforma în primele zece minute.

Lacrimi, disperare, deznădejde, să se dea câte puțin, să ajungă la toată lumea.  Băncile au fost categorice și au finanțat doar firmele bancabile, iar toată lumea le-a înjurat. Atunci a apărut întrebarea: ce este o firmă bancabilă? Și mulți antreprenori au căutat răspunsuri și au înghițit în sec. Peste 80% din firmele românești NU sunt bancabile, prin urmare sunt nefinanțabile. Am scris aici despre A fi sau a nu fi bancabil, doar că nu poți să treci dintr-o parte în alta peste noapte. Din păcate, cu toată empatia pe care o am pentru antreprenorii români și dificultățile prin care trec, nu poți căra apă cu ciurul, așa că e nevoie să fie salvate afacerile sănătoase.  

De ce să crești capitalul social am scris aici și am fost lovită cu pietre de către antreprenorii care nu au citit mai departe de titlu, însă iată că acum își dovedește utilitatea acest articol. 

Subiectul capitalurilor proprii apare în OUG 153 și guvernul îmbracă acest indicator în măsură fiscală, încercând să stimuleze dezvoltarea capitalului românesc. M-aș fi așteptat la creșterea plafonului minim pentru capitalul social, de la 200 lei la ceva mai mult, un gen de dragoste cu forța.

Ce prevede OUG 153/2020

Bonificație de 2% din valoarea impozitului de plată (impozit pe profit, impozit pe venitul microîntreprinderilor sau impozit specific) se acordă firmelor care își vor menține capitalurile proprii pozitive la un nivel de cel puțin jumătate din valoarea capitalului social subscris.

Bonificație între 5% și 10% dacă înregistrează o creștere anuală a capitalului propriu ajustat față de anul precedent.

Bonificație de 3% se acordă firmelor care înregistrează o creștere a capitalului propriu timp de 3 ani consecutivi față de 2020 și se aplică începând cu 2022.

În cazul în care contribuabilul îndeplinește condițiile pentru mai multe bonificații, procentele acestora se adună, iar valoarea rezultată se aplică impozitului.

Pe lângă toate aceste bonificații, ordonanța vine cu măsura de schimbare a termenelor de depunere a declarațiilor anuale de impozit profit/venit/ specific, inclusiv de plată a impozitelor bonificate. Termenele de depunere și plată se modifică din 25 ianuarie (impozit venitul micro) și 25 martie (impozit profit) în 25 iunie. Adică pe lângă bonificație, se oferă și o amânare la plată, în vederea determinării capitalului propriu pe baza bilanțului.

Prevederile ordonanței întră în vigoare la 1 ianuarie 2021 și se aplică pe perioada 2021 – 2025.

Cum le-om descâlci noi contabilii și le-om pune în practică, aia e altă poveste, mai ales că avem experiența cu bonificația de plată la termen a impozitului. Dar găsim noi o soluție până la anul, ca să fie bine și să nu fie rău!

Salut această măsură și încurajez modul diferit de orientare al legislației, trecerea de la premierea copiilor obraznici la oferirea de bomboane pentru cei cuminți.

Foto credit Valentina Saygo

Trimite-mi un email la valentina.saygo@askfor.ro dacă vrei să stabilim o ședință de consultanță și să detaliem speța ta. 

Mai multe lucruri interesante poți afla din cartea Ghidul Antreprenorului Începător. Răsfoiește-o un pic, sigur găsești ceva util.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura sau să lași un comentariu, apasă subscribe!

Caută-mă și pe Youtube și apasă pe clopoțel!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top