Stau cu Legea 62 și nu îmi vine să cred ce citesc. Îmi fac cruce și îmi scuip în sân de trei ori, apoi citesc din nou. Facilități la care nu îndrăzneam să sper în această perioadă! Nu te grăbi prea tare, că actul normativ necesită norme metodologice, dar ele ar trebui să apară în 15 zile de la publicare, adică cel târziu în a doua decadă a lunii iunie. Bine, trebuie să luăm în calcul că legea e dată de parlament, iar noi suntem în mijlocul unui joc politic și campanie electorală, ceea ce necesită popcorn și distracție pe banii noștri.
Legea definește locatarii (chiriașii):
- operatori economici
- practicanți ai profesiilor liberale
- entități juridice de drept privat
- persoanele fizice afectate economic direct sau indirect, în perioada de aplicare a stării de urgență
Condiții pentru locatari (chiriași):
- activitatea a fost întreruptă
- veniturile sau încasările au scăzut cu cel putin 15% în luna martie 2020
- perioada de referință pentru scădere – media ultimului an calendaristic (interesantă referința de raportare!)
Locatarii (chiriașii) pot amâna la cerere plata chiriei pentru imobilele folosite ca sedii, puncte de lucru sau locuințe, fără plată de dobânzi și penalități.
Plata chiriei către locatori (proprietari) pentru chiriașii de mai sus, va fi efectuată de fisc „în contul locatorilor la cererea locatarilor” – adică chiriașul depune cerere la fisc, iar acesta plătește chiria în contul proprietarului.
Documente și informații solicitate la depunerea cererii:
- contractul de locațiune (închiriere)
- act adițional la contract, care conține: acordul părților pentru amânarea plății chiriei, durata perioadei de amânare, suma aferentă acestei perioade
- datele de identificare ale locatorului și locatarului
- contul bancar al locatorului în care urmează să se facă plata de către fisc
- data și semnăturile ambelor părți
- acte justificative din partea chiriașului care să ateste imposibilitatea plății chiriei (aici ține de fiecare în parte cum poate demonstra nevoia – pentru persoane fizice scăderi de salariu, șomaj tehnic, acte adiționale la contractul de muncă, decizii, fluturași etc; pentru persoane juridice, orice acte care demonstrează scaderea veniturilor, respectiv balanțe, certificat pentru situații de urgență, referate, decizii interne, grafice, acte adiționale, notificări ale clienților restanți etc.).
Condiții pentru locatori (proprietari), îndeplinite cumulativ:
- chiria specificată lunar este mai mică sau cel mult egală cu chiria lunii februarie 2020 (să nu existe suspiciuni de fraudă)
- valoarea chiriei din actul adițional să nu depășească 10.000 lei pentru operatori economici și maxim 2.000 lei pentru persoane fizice – pentru o singură locație
Cererea se depune la ANAF sau se transmite pe emailul afișat pe pagina de internet a fiecărui organ fiscal teritorial (abia aștept să văd implementată această prevedere). Ținând cont că cererea este făcută de chiriaș, consider că se depune la fiscul acestuia conform actului de identitate, chiar dacă imobilul sau proprietarul au alt domiciliu fiscal. Probabil că vor veni precizări în norme, dar cred că vor exista o mulțime de probleme în acest sens, așa că mare atenție și mare grijă!
Chiriașii vor fi obligați să plătească chiriile lunar către fisc, eșalonat, în rate egale, după perioada în care plata a fost amânată, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020. În caz contrar, se va aplica executarea silită a creanțelor nerecuperate. Să ne înțelegem, să nu te gândești să nu înapoiezi banii, pentru că fiscul e mare cămătar. El ia, nu dă! Faptul că te împrumută, e o mare realizare!
Facilitățile se aplică pe toată perioada stării de urgență, precum și pentru luna următoare celei în care a încetat (15 martie – 15 iunie 2020).
Scutire de la plata impozitului pe venitul din chirii
Stai așa, că nu s-a terminat cu surprizele plăcute din această lege! Proprietarii care reduc chiriile beneficiază de scutire de la impozitul pe venitul din chirii.
Articolul 2 din Legea 62/2020 zice așa:
în anul 2020 nu sunt venituri impozabile veniturile din cedarea folosinței bunurilor imobile (…) dacă se reduce chiria cu cel puțin 30% față de luna februarie 2020
Perioada pentru care se aplică scutirea de impozit pe venitul din chirii este perioada pentru care s-a scăzut chiria, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.
Prevederile de mai sus se aplică și persoanelor fizice care în anul 2019 au realizat venituri din chirii din mai mult de 5 contracte de închiriere și, începând cu anul 2020, au calificat aceste venituri în categoria venituri din activități independente.
În cazul proprietarilor persoane juridice plătitoare de impozit pe profit sau impozit pe venitul microîntreprinderilor, veniturile din chirii sunt impozabile doar în proporție de 80% din valoarea lor. Pentru a beneficia de reducerea impozitului, aceștia sunt obligați să reducă chiria cu cel puțin 20% față de luna februarie 2020.
Perioada pentru care se poate beneficia de facilităție de mai sus, este perioada pentru care s-a negociat chiria, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.
Repet uimirea și surprinderea mea de la începutul articolului, nu mă așteptam să citesc asemenea act normativ, cu atât mai mult cu cât acesta vine din partea parlamentului. Prin urmare, reduceți chiriile, ca să fiți scutiți de impozit, dragi proprietari. Iar chiriașii să îndrăznească să ceară „împrumut” de la fisc!
Să fii bine!
Foto credit: Oku
Trimite-mi un email la valentina.saygo@askfor.ro dacă vrei să stabilim o ședință de consultanță și să detaliem speța ta.
Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!
Dacă vrei să ținem legătura sau să lași un comentariu, apasă subscribe!
Caută-mă și pe Youtube și apasă pe clopoțel!