Prioritizarea plăților în perioada stării de urgență

Pentru că va urma o perioadă restrictivă in privința circulației banilor, ca urmare a crizei economice și incertitudinii create, te rog să ai grijă cum administrezi plățile în perioada urmatoare.
Mai mult, dacă aplici pentru șomajul tehnic, în condițiile în care legiuitorul se adresează celor care “nu au capacitatea financiară de a achita toate salariile” va trebui să faci analiza balanței, astfel încât, la un eventual control ulterior,  să te asiguri că protejezi firma și deciziile luate.

Nu uita că șomajul tehnic este suportat din fonduri europene și este important să te gândești de zece ori dacă se aplică firmei tale. Dar promit că voi mai reveni pe subiectul acesta, însă acum hai să vedem ce faci cu plățile și cum să le prioritizezi.

Salariile

Aceasta este și va fi cea mai importantă plată din firma ta și întotdeauna prioritară! Chiar dacă ai aplicat șomajul tehnic, va trebui să asiguri plata salariilor nete pentru aproximativ o lună și jumătate, până când primești banii înapoi de la agenția de șomaj. De exemplu, abia în aprilie vei solicita restituirea indemnizației, iar încasarea este estimată după 30 de zile, însă plata către salariați îți recomand să o faci la data prevăzută în contractul de muncă.

Furnizorii strategici

… fără de care nu vei putea continua activitatea, acolo unde este cazul. Aici intervine efectul în lanț despre care îți povesteam în articolele anterioare, iar dacă acest lanț se întrerupe, circuitul economic se blochează. Poate că o parte din ei vor accepta o amânare sau întârziere la plată, dar îți recomand să îi contactezi, să discuți cu ei și să îți respecți promisiunile. Poate nu achiți integral, ci doar o bucată din suma datorată, dar nu opri circulația banilor la tine.  Pentru că dacă furnizorii tăi strategici se opresc din activitate, ne vom opri toți. Știu că ți-am recomandat să citești clauzele de forță majoră, însă ia in calcul că NU există varianta de anulare a obligațiilor, ci doar de amânare.

Rate pentru leasing, rambursări de credite

Solicită o eventuală esalonare sau amânare la plată. Chiar dacă au fost anunțate diverse amânări de rate, scrie un email la finanțatorul tău și întreabă ce facilități poți aplica, ca să ai un răspuns la dosar. Sunt convinsă că vei găsi înțelegere și îngăduință, dar nu te culca pe-o ureche cu ce declarații sau anunțuri ai citit pe Facebook.

Taxele salariale, TVA și impozite

În prezent, la acestea nu se calculează penalitați și dobânzi de întârziere, dar îți recomand să plătești ce se cuvine pentru luna februarie, mai ales în cazul în care nu ai fost afectat. Că tot vorbeam despre lanțul economic, nici nu aș vrea să știu cum va arăta bugetul național în luna următoare, așa că eu am decis să îmi plătesc obligațiile către stat. Dar dacă tu decizi că ești într-o situație mai critică decât întreaga țară, nu cheltui banii alocați, ci protejează-i într-un subcont, fără să te atingi de ei. Mai mult, ia în calcul că POT apărea facilități care vor fi condiționate de achitarea la zi a taxelor sau bonificații pentru conformare voluntară la plată.

Bilete la ordin și cecuri

Aici chiar că este deranj dacă se întâmplă să uiți de vreo promisiune de plată și nu am văzut vreo opinie în privința incidențelor de plată. Iar dacă mai ai și credite sau leasinguri, un banal bilet la ordin poate fi precum o bătaie de aripă de fluture care declanșează un uragan. Și nu uita, că există viață după covidul ăsta, că poate vei avea nevoie de vreun credit, pe care nu îl vei putea accesa ulterior. Ai grijă și de sănătatea firmei în perioada asta și nu o contamina cu belele. 

Dividende acordate către asociați

Aș recomanda să eviți ridicarea de dividende dacă intenționezi să aplici șomajul tehnic sau concedierea colectivă. Este adevărat că sintagma „capacitate financiară” mă îndeamnă să filozofez, doar că nu e momentul și nici nu cred că ai vrea să lași un funcționar public să o facă. Așa că, hai să ne asigurăm că te securizezi atât pe tine, cât și firma ta în următoarea perioadă.

Alte plăți dubioase

Aici este o largă paletă de „și altele” și tu știi bine la ce mă refer. Încearcă să privești plățile tale cu rigurozitatea fiscului sau imaginează-ți că dai explicații la antifraudă pentru fiecare ridicare de numerar fără acoperire sau trasabilitate economică, pentru care nu ai hârtii în spate. Cheltuieli nedeductibile, împrumuturi asociat, creditări fără sursă de venit, plăți fără documente justificative, achiziții dubioase, sume ireale în casă, ridicări de numerar care ascund cheltuieli la negru – toate acele plăți despre care contabila te bătea la cap în vremurile bune și tu te făceai că nu o auzi. Nu uita că banii firmei Nu sunt banii tăi și trebuie să justifici fiecare leu.

Nu sunt Mama Omida și nu citesc în ghioc, așa că nu știu să îți spun pe ce perioadă să te pregătești, dar trebuie să fii pregătit să supraviețuiești. Și cel mai important lucru este să supraviețuiești sănătos!

Foto credit: Oku

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura sau să lași un comentariu, apasă subscribe!

Caută-mă și pe Youtube și apasă pe clopoțel!

 

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top