Noi românii avem ceva cu posesiunile, mai mult decât alte popoare. Poate că am fost scăpați în găleata cu frustrări și greu ne mai poate scoate cineva din cap nevoia de a avea o casă pe numele nostru. Ne legăm cu lanțuri imaginare de betoane și ne jertfim viața întreagă pentru ele. Dar atunci când îți iei o casă cu credit ipotecar, ce să vezi, aceasta nu este a ta decât după ce termini de achitat și ultimul bănuț.
Criza precedentă și francul elvețian au făcut multe victime, au lăsat răni adânci și sunt convinsă că și tu ai auzit multe povești triste și ai văzut oameni pe drumuri.
Nu o să încerc acum să te conving să nu te îndatorezi pe viață, pentru că nu am reușit nici cu persoane apropiate și dragi mie, dar vreau să îți las câteva aspecte la care să te gândești de două, de trei, de zece ori, înainte și după ce ai luat prima casă cu credit pe viață.
Hai să numărăm împreună!
- Gândeste-te de 10 ori înainte, dacă vrei să iei un credit. Și încă de trei ori.
- Să ai pregătiți banii de avans și ceva in plus, pentru taxe, evaluare, notar, comisioane – fără să faci credit de nevoi personale pentru ele. Dacă nu ai acești bani, întoarce-te la punctul 1 și discutăm când i-ai stâns.
- Să ai pregătiți banii pentru cel puțin 3 rate, pentru că ți le cere banca obligatoriu.
- Să ai un angajator bancabil, asta înainte să te apuci de credit.
- Să ai vechime de cel puțin un an la locul respectiv de muncă. Băncii îî place stabilitatea și trebuie să o demonstrezi.
- Să faci o rată pe care ți-o poți permite cu ușurință, fără să faci greva foamei lunar. Nu de alta, dar nu vei rezista 30 de ani fără să mănânci.
- Să găsești un vânzător înțelegator, deoarece este posibil ca documentația pentru credit să dureze mai mult decât îți imaginezi. Am văzut situații în care a durat peste șase luni și nu e plăcut!
- Să semnezi antecontractul la notar, cu timp suficient pentru completarea dosarului de credit, ca să nu pierzi banii de avans. Am văzut și d-astea multe.
- Să găsești banca aceea care ți se potriveste și care are fonduri pentru Prima Casă.
- Să urmărești pe site-ul Fondului de Garantare fngcimm.ro dosarul tău și parcursul acestuia.
- Să iei în calcul obtinerea unui credit ipotecar în cazul în care nu te califici la Prima Casă sau se termină fondurile.
- Să colaborezi cu banca în adevaratul sens al cuvantului. Să aduci în timp util solicitările acestora și să semnezi documentele.
- Să obții întelegere de la angajator, pentru că durează și vei face numeroase drumuri.
- Să fii atent la actele imobilului – să găsești un notar implicat, care te poate ajuta foarte mult.
- Casa ta nu e a ta. Va trebui să obții acordul băncii pentru orice acțiune pe care vrei să o întreprinzi: punct de lucru, sediu social, contract de comodat sau de închiriere. Nu ai drepturi, doar obligații față de bancă.
- Să nu te gândești să o vinzi în primii cinci ani, că nu ai șanse.
- Să ai grijă ca fostul proprietar să își plătească datoriile de la data semnării actului de vânzare și până eliberează casa. Mulți nu o fac și va trebui să ți le asumi.
- Să ai întotdeauna bani în cont, ca banca să poată retrage rata. Iar eu îți recomand să ai minim trei rate suplimentare, pe lângă cele trei la care te obligă banca.
- Să faci rambursări anticipate cu recalcularea dobânzii. Chiar dacă toți îndatorații își promit asta la început, nici 10% nu pun în practică.
- Să fii atent la asigurările obligatorii, să nu expire când ți-e lumea mai dragă!
Știu că nu te-am convins să renunți, dar vreau să nu uiți că există viață și fără rate la bancă!
Mai multe sfaturi serioase vei găsi în Ghidul Antreprenorului Începător și îți mulțumesc pentru comandă!
Trimite-mi un email la valentina.saygo@askfor.ro dacă vrei să stabilim o ședință de consultanță.
Foto credit: Oku
Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!
Dacă vrei să ținem legătura sau să lași un comentariu, apasă subscribe!